fbpx

Cape Towns historie

Cape Towns historie er barsk, men ganske spændende. Læs med og få højdepunkterne her:

Havnen i Cape Town - også kaldet Waterfront
Havnen – også kaldet Waterfront

CAPE TOWN GRUNDLÆGGES

Efter portugiserne havde været på besøg sidst i 1400-tallet, kom hollænderne derned for første gang i 1652. Holland havde det, som idag er Malaysia som koloni, og det var en lang sejltur derud, så der var brug for forsyninger undervejs.

Det hollandsk ostindiske kompagni – VOC anlægger en forsyningsstation i det som idag er Cape Town. Hovedformålet er at skaffe friske forsyninger til de skibe, som kommer forbi. Det er jo før Suez-kanalen, så når man skulle med skib fra Europa til Asien, gik turen rundt om Afrika.

De får hurtigt bygget Castle of Good Hope, som er den ældste bygning i Sydafrika – bygget af hvide, hvis man kan sige sådan. For hollænderne importerede Malay-slaver til at bygge for sig, men i hvert fald på initiativ fra de hvide. På et tidspunkt var der 10 slaver for hver hvide mand i Cape Town. Herefter stoppede importen af slaver af frygt for optøjer og oprør fra slaverne. I 1688 er der 600 borgere i Cape Town, og langsomt udvider byen sig mod nord og øst.

COMPANYS GARDEN

Companys Garden I Cape Town
Companys Garden af Jorge Lascar, Flickr.com

Der kommer også gang i dyrkningen af afgrøder – primært grøntsager, som sælges til de skibe, som kommer forbi – både hollandske og skibe fra andre lande. I første omgang foregår det i det som idag er centrum af Cape Town. Her ligger stadig en park, som hedder Companys Garden. Det har engang været en kæmpestor urtehave. Efterhånden som behovet for forsyninger voksede, fik enkelte hollandske familier lov at rejse længere ind i landet for at dyrke jorden. De blev kaldt boere. Boer betyder bonde på hollandsk. Cape Town blev stadig drevet af virksomheden VOC, og tanken var at tjene penge – ikke at kolonisere landet.

ENGLÆNDERNE KOMMER

Der skal gå 150 år, før englænderne i andet forsøg kommer til magten i Cape Town i 1806. De begynder at opbygge en stat eller rettere sagt en koloni under den engelske trone. Dette er en milepæl i Cape Towns historie. Kolonien dækker det område, som idag er provinsen Western Cape.

I 1807 bliver slaveri forbudt i hele det engelske imperium, dog ikke i Cape, men det bliver forbudt at købe nye slaver. Først i 1834 bliver slaverne frigivet. De fleste flytter fra Slave Lodge til det område, som hedder Bo Kaap.

Her er der den dag i dag masser af efterkommere af malayer. Området kan kendes på deres meget farvestrålende huse – hvert hus har sin egen farve. Det skal ses som en modsætning til slaveriet, hvor de kun havde lov til at klæde sig i sort, hvidt og gråt. På dette tidspunkt er der ca. 20.000 hvide, 26.000 slaver og ca. 1700 frie sorte i Cape. I forbindelse med opbygningen af Cape som en stat, skal der også vælges et parlament.

Bo Kaap med de farvestrålende huse
En milepæl i Cape Towns historie
BoKaap med de mange farvestrålende huse.

Her er det lidt tankevækkende, at der ikke blev set på race. Alle mænd, som havde fast ejendom til en værdi af mere end 25 Pund eller en årsløn på mere end 50 Pund kunne stemme.

Det udelukkede selvfølgelig både fattige hvide og temmelig mange sorte fra at stemme, men i 1854, hvor loven blev indført, var det faktisk de mest liberale regler i hele verden.

Vil du med til Cape Town, så kig på turen Cape

Læs mere om Cape Town her: eller læs mere om Cape Town i wikipedia.

Tilbage til forsiden, klik her