Kap det gode håb

Lige siden ca. år 1000 har der boet mennesker på Kap-halvøen, hvor Kap det Gode Håb ligger ude på sydspidsen, og i området omkring Cape Town. Det var Khoi-Khoi-stammen, som boede her med deres kvæg.

De var trukket herned fra nordøst efterhånden som de ikke længere var jægere og samlere, men kvægfolk, som havde brug for store arealer til græsning af deres kvæg.

Oprindelige Sydafrikanske folk, som levede bl.a. ved Kap det Gode Håb.
Oprindelige Sydafrikanske folk

Idag findes der ikke flere rene Khoi-Khoi-mennesker. De blev udryddet af de hvide, især ved at de hvide byttede sig til deres kvæg for alkohol. Men der findes efterkommere, som har Khoi-Khoi-blod i årene blandet med enten hvide eller afrikanske stammer. Det er smukke – lidt lyse mennesker med fine træk, og der er en tendens til at kvinderne får store bagdele. De kaldes også for Bushmen. Det var dem, som lavede hulemalerier, som vi stadig kan finde forskellige steder i Sydafrika og Namibia.

De første europæere

De første europæere, som kommer til Sydafrika er hverken hollændere eller englændere. Det er portugisere. I 1488 kommer Bartolomew Dias, og i 1497 kommer Vasco Da Gama. Punktet, som idag er Kap det gode Håb blev egentligt kaldt Cape of Storms af Bartolomew Dias, men Kong John af Portugal ændrede navnet Kap det gode Håb. Cape of Storms forklarer bedrer de mange skibsvrag, som er i området.

Det gamle fyrtårn ved Kap det Gode Håb
Fyrtårnet ved Kap det gode håb

Det sydligste punkt på Kap-halvøen kaldes for Cape Point. Dette er IKKE det sydligsted punkt i Afrika, for det ligger ca. 200 km længere mod øst og ligger ca. 40 km længere mod syd. Dette punkt hedder Cape Agulhas – mere om det i et andet nyhedsbrev.

Portugiserne går i land og får nye forsyninger – måske tager de også nogle slaver med ombord, men de er ved at finde søvejen til Indien, så de er ikke interesserede i selve landet Sydafrika. Slaverne var fra Khoi-Khoi-folket, og ikke ret hårdføre, så hvis de var med ombord, så døde de, og derfor findes der ingen Khoi-Khoi-folk i Indien idag, og derfor blev det ret hurtigt uinteressant at fange dem og tage dem med ombord.

Først i 1652 kommer hollænderne til det som i dag er Cape Town. Læs mere om det her

Kap det gode håb – Vandring

Langs kysten mod det indiske ocean løber en højderyg. Herfra er der fantastisk udsigt mod fyrtårnet ude ved Cape Point. Men det er lidt krævende vandring.

Atlanterhavskysten er også smuk, men mere flad, og så går der en del antiloper og zebraer, som er hyggelige at vandre imellem.

Tilbage til forsiden, klik her