fbpx

Mandelas barndom

Hytter i Eastern Cape, hvor Mandela voksede op
Hytter i Eastern Cape, hvor Mandela voksede op

Her kommer første kapitel i min serie om Nelson Mandela, hans liv, hvad han ville, og hvordan hans kamp formede sig. Vi starter med Mandelas barndom.

MVEZO – HER BLEV MANDELA FØDT

Nelson Rolihlahla Mandela er født den 18. juli 1918. Han er født i Transkei, som i dag er en del af Eastern Cape i den lille landsby Mvezo. Hans far var høvding af Mvezo og rådgiver for Thembu-kongen. Altså en ærværdig og højt respekteret mand med 4 koner. Thembuerne er en af understammerne i Xhosa-folket, som historisk set bor i det område, som idag svarer til Eastern Cape.

Mvezo ligger ved den røde pil – ca. 50 km fra Mthatha.

Ringen på kortet viser nogenlunde det område, som Xhosaerne kommer fra oprindeligt. Den røde nål viser, hvor Mveso ligger, ca. 50 km syd for Mthatha, som er den største by i området. Da Mandela var ganske lille blev hans far indblandet i en strid, som gjorde, at han fik frataget sin høvdingestatus og sit kvæg. Mandelas mor flyttede herefter til landsbyen Qunu, som ligger ca. midt imellem Mvezo og Mthatha. Her var der hjælp at hente fra venner og slægtninge. På min tur i november 2020 besøger vi bl.a Qunu og ser stedet, hvor Mandela voksede op.

UDDANNELSE

Mandelas far gik meget ind for uddannelse, og selv om han aldrig selv havde gået i skole, var han stor tilhænger af, at hans børn kom det, og derfor var Mandela den første i familien, som startede i skole, da han var 7 år gammel. Skolen var engelsk inspireret, og det var skik og brug at man ud over sit afrikanske navn også fik et engelsk navn, så på første skoledag gav lærerinden ham navnet “Nelson”. Så kunne hvide mennesker også udtale hans navn….

Dreng - Xhosa
Dreng – Xhosa

Da Mandela var 9 år gammel døde hans far. Kongen af Thembu-land (som Mandelas far havde støttet i at komme til magten, fordi han var bedst uddannet) tog Mandela til sig. Fra nu af boede Mandela hos Thembu-kongen sammen med kongens egne børn. Nelson fik dog jævnligt besøg af sin mor og søskende. Kongen sørgede for, at Mandela fortsatte sin uddannelse, først på engelsk-drevne missionsskoler for sorte, og senere fortsatte han på University of Fort Hare et par år. Her læste han engelsk, politik og indfødt administration. Kongens plan for ham var, at han skulle arbejde som embedsmand i administrationen, og samtidig skulle han med tiden blive rådgiver for kongen.

VÆK HJEMMEFRA

I en ferie, hvor Mandela og kongens egen søn Justice er hjemme i landsbyen, fortæller kongen dem, at de begge skal giftes. Kongen har faktisk allerede udvalgt konerne til dem. Det er de unge mænd noget forbløffede over, selv om de godt ved, at kongen har magt til at gøre det. Mandela – på det tidspunkt er 21 år gammel – og Justice havde dog andre planer. Johannesburg trak som en magnet i dem. Her skulle mange andre unge mænd ind og arbejde for de hvide i guldminerne. Så en dag ser de deres snit til at stikke af, og de får et lift til Johannesburg…. Og her slutter Mandelas barndom, og han ser hvor stor forskel der er på folk, og hvad hudfarve betyder. Læs mere i næste kapitel.